(kopio opintokirjasta)

Lapsi, joka alun pitäen ottaa elämänsä vakavalta kannalta, kiittää aamusella Jumalaa yön suojeluksesta ja rukoilee häneltä, että voisi käyttäää alkaneen päivänsä oikein.

Ennenkuin hän menee kouluun, pesee hän, ei ainoastaan kasvonsa ja kätensä, vaan myös kaulansa ja korvansa,kampaa hiuksensa ja pukee vaatteet päällensä.

Sen jälkeen lukee hän vielä läksyjään, ottaa mukaansa kaikki kirjat ja vihkot, mitkä hän sinä päivänä tarvitsee koulussa, jonne hän ei mene liian aikaisin, mutta kuitenkin niin, ettei koskaan myöhästy.

Matkalla ollessan kulkee hyvä ja arvonsa tunteva koululapsi sovussa toveriensa kanssa eikä juttele liian äänekkäästi. Hän ei luvatta hyökkää ohikulkevien rekiin eikä rattaille, ja jos raitiovaunu, auto tai hevonen tulee tiellä tai kadulla vastaan, niin väistää hän oikealle puolelle eikä juokse niiden editse toiselle puolen tietä. Hän ei kiipeä sähköpylväisiin eikä kosketa katkennutta sähkölanggan päätä, sillä se on hengenvaarallista. Jos hänen pienempi ja ymmärtämättömämpi toverinsa yrittää mennä heikoille jäälle, ärsyttää koiria, heittelee pikkulintuja taikka puhelinlankoja kivillä, niin varoittaa hän tätä siitä, samoin kuin muustakin ilkityöstä. Kun hän ensi kerran sinä päivänä näkee opettajansa tai jonkun muun tutun henkilön, niin tervehtää hän heitä kunniottovasti.

Koulussa seuraa ymmärtäväinen koululapsi tarkkaavaisena opetusta, lukee hyvin läksynsä ja tekee kaikki koulutyönsä niin hyvin kuin voi, koska kaikki tämä tuotttaa hänelle itselleen hyötyä ja vanhemmille ja opettajille iloa. Jo kouluaikanaan ja sitten pitkin elämäänsä pyrkii hän noudattamaan niitä ohjeita, joita hän koulussa saa, ja siksi hän m.m. ei puhu kotona pahaa tovereistaan eukä opettajistaan. - Tupakasta, puhumattakaan väkijuomista, pysyy hän luonnollisesti erillään.

Tämä opintokirja, joka näyttää oppilaan edistyksen ja käyttäytymisen kansakoulussa, haluaa olla yhdyssiteenä koulun ja kodin välillä.